De bouwsector lijdt behoorlijk onder de coronacrisis. Bestaande bouwprojecten liggen stil en er worden nauwelijks nieuwe bouwprojecten opgestart. De woningmarkt komt hiermee nog verder onder druk te staan. Daarom is het logisch dat veel mensen ervoor kiezen om niet te verhuizen, maar om te verbouwen. Maar hoe pak je zo’n verbouwing aan? Wat zijn de gouden regels van een goede renovatie?

Maak een financiële begroting

De eerste stap van een goede renovatie is een financiële begroting. De kosten van een renovatie kunnen namelijk behoorlijk oplopen. Op basis van de begroting kun je bepalen wat je precies kunt (laten) renoveren. Houd de financiën steeds goed in de gaten, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Zelf doen vs. uitbesteden

Sommige dingen kun je misschien heel goed zelf doen. Andere dingen kun je beter uitbesteden. Zeker als je bijvoorbeeld tijdens de renovatie een huis huurt, en je dus dubbele kosten hebt, kan je beter vakmensen inhuren. Tenzij je zelf erg handig bent en veel ervaring hebt is het verstandig om gebruik te maken van experts. Dan weet je dat alles in één keer goed en snel gebeurt.

Planning maken

Of je nu zelf aan de klus gaat, of alles uitbesteedt, het is altijd belangrijk om een goede planning te maken. Zorg ervoor dat deze planning voldoende realistisch is. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk genieten van je gerenoveerde woning, maar het moet wel haalbaar zijn. Als de eerste stappen namelijk uitlopen, kun je met volgende stappen in de problemen komen. Dat wil je natuurlijk vermijden! Ook voor de inkoop van materialen is een goede planning essentieel. Je wilt deze materialen immers op tijd in huis hebben, zodat de bouw nooit stil hoeft komen te liggen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een hot item. Het is belangrijk om hier bij een grondige renovatie rekening mee te houden. Zeker wanneer je van plan bent om het pand ooit weer te verkopen is het belangrijk om de juiste keuzes op dit gebied te maken. Met een duurzame renovatie kun je op termijn kosten besparen en het is goed voor het milieu. Een win-win situatie dus. Een aantal duurzame ideeën die je kunt overwegen zijn:

  • Zonnepanelen monteren op je huis.
  • Isoleren van de vloer, het dak en de spouwmuren.
  • Gebruik van led lampen.
  • Vervangen van enkel glas door dubbel glas.
  • Stap over op een zonneboiler en/of een warmtepomp.

Wil je aan de slag met het renoveren van jouw woning? Wij denken graag met je mee!